Kriisissä olevien isien tarinoita isäksi tulemisesta ja tuen saamisesta - Miettinen, Katri (2018)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Ensi- ja turvakotien liiton asiakasisien tarinoita isäksi tulemisesta ja tuen piiriin päätymisestä. Tutkimuksen miehet tarvitsivat tukea henkilökohtaiseen elämään ja perheen hyvinvointiin. Tutkimus toteutettiin Kriisit isän elämänkulussa -hankkeen yhteydessä. Tutkimusaineisto koostuu kahdeksasta teemahaastattelusta, jotka äänitettiin eripuolilla Suomea. Tutkimus on laadullinen ja analyysi tutkimuksessa on toteutettu narratiivisesti. Aineiston tarkastelun kautta on laadittu kaksi tarinatyyppiä isäksi tulemisen (suunnitellusti isäksi ja isyys yllätyksenä), ja kolme tarinatyyppiä tuen piiriin päätymisen osalta (aktiivinen tuenhakija, yllättäen tuen piirissä ja tuen piirissä toisen tarpeiden kautta). Tutkimuksessa isäksi tultiin joko suunnitellusti tai yllätyksenä. Suunniteltu isyys näyttäytyi positiivisena ja perhe-elämään kuuluvana ja tällaisessa tapauksessa perheenlisäys oli yhdessä suunniteltu asia. Mikäli raskausuutinen tuli miehelle yllätyksenä, oli isyys odottamaton kokemus. Aktiivinen tuenhakija haki elämäntilanteeseensa yleensä tukea itse. Muissa tapauksissa miehet saattoivat päätyä tukien pariin viranomaisten ohjaamana tai toisen perheenjäsenen ja heidän tarpeidensa myötä. Isät olivat tyytyväisiä tukikokemukseen vaikkakaan kohtaamiset työntekijöiden kanssa eivät olleet aina pelkästään positiivisia, jolloin tukeen oltiin vain osittain tyytyväisiä. Tutkimuksessa ilmeni, että isäksi tulemisella oli vaikutusta elämänsuunnan muuttumiseen. Kokemukset tukitoimien parissa olivat pääosin hyviä ja tuki koettiin tarpeelliseksi.