Sosiaalityön keskijohdon ammatillinen identiteetti ja toimijuus muutosjohtamisessa - Lehto, Miia (2018)
TIIVISTELMÄ Lehto, Miia. 2018. Sosiaalityön keskijohdon ammatillinen identiteetti ja toimijuus muutosjohtamisessa. Aikuiskasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteen laitos. 81 sivua. Tämän tutkimuksen kohteena on sosiaalityön keskijohdon ammatillinen identiteetti ja toimijuus muutosjohtamisessa. Tutkimuksessa selvitetään millaiseksi sosiaalityön keskijohto käsittää sosiaalityön ja sosiaalityön keskijohdon tehtävät, sekä millaista keskijohdon käsityksen mukaan on hyvä sosiaalityön johtaminen ja muutosjohtaminen. Tutkimuksessa selvitetään myös, millaisia kokemuksia sosiaalityön keskijohdolla on sosiaalityön johtamisesta ja kehittämisestä, sekä millaisiksi he kokevat vaikutusmahdollisuutensa. Tutkimus on toteutettu laadullisin menetelmin. Tutkimusaineisto on kerätty haastattelemalla kahdeksaa sosiaalityön keskijohdossa työskentelevää henkilöä. Haastattelumenetelmänä oli teemahaastattelu. Aineiston analysointimenetelmä oli teoriaohjaava sisällönanalyysi. Tässä tutkimuksessa sosiaalityön lähiesimiesten ammatillinen identiteetti oli hyvän sosiaalityön mahdollistaja ja sosiaalityön kehittäjä. Sosiaalityön käsitettiin huolenpidoksi, auttamiseksi ja muutoksen mahdollistamiseksi sekä rakenteellisten epäkohtien esille tuomiseksi ja muuttamiseksi. Sosiaalityön johtaminen kuvattiin sosiaalityöntekijöiden työn tukemiseksi ja sosiaalityön kehittämiseksi. Kokemus toimijuudesta vaihteli ja työn sisällöllisissä asioissa koettiin vahvempaa toimijuutta kuin taloudellisissa asioissa tai poliittisissa päätöksissä. Tutkimustulokset vastasivat aiempaa tutkimusta ammatillisesta identiteetistä, toimijuudesta, johtamisesta ja sosiaalityöstä. Rakenteellisen sosiaalityön vaientamiseen ja siihen liittyvään vallankäyttöön liittyviä kokemuksia ei mainittu suoraan, mikä saattoi johtua osallistujien asemasta organisaation keskijohdossa.