Energianmittauksen tietojärjestelmän konfiguraation hallittavuus - Rossi, Jarmo (2018)
Energiamittauksen tietojärjestelmään kuuluvan ohjelmistokokoonpanon hallinta on nousemassa tärkeäksi osaksi tutkimuksen kohdeyrityksen ohjelmistotuotteiden hallintaa. Tietojärjestelmien kehityksessä ja niiden elinkaaressa tarvitaan entistä tarkempaa ja luotettavampaa kokoonpanonhallintaa. Myös energia-alan murros aiheuttaa tarkentuvia ja muuttuvia vaatimuksia mittausalan ohjelmistoille ja sen konfiguraationhallinnalle. Tutkimuksen tavoitteena on luoda alustava runko yrityksen ohjelmiston konfiguraationhallinnan menetelmälle ja luoda viitekehys yrityksen nykyisten, hajanaisten ohjelmiston konfiguraatiohallintamenetelmien yhdistämiselle. Tutkimus toteutettiin empiirisenä tapaustutkimuksena tekemällä havaintoja kohdeyrityksen tämänhetkisistä ohjelmiston konfiguraationhallintamenetelmistä analysoimalla yrityksessä käytössä olevia ohjelmiston konfiguraatioiden hallintatyökaluja sekä asiantuntija-haastattelulla. Empiirisen tapaustutkimuksen havaintoja verrataan yrityksessä käytössä olevaan CMMI-kypsyysmalliin. Tutkimuksen toinen osan toteutettiin asiantuntijoilta kyselylomakkeelta saadun yksityiskohtaisen tiedon pohjalta. Tämän tutkimuksen tärkein havainto oli CMMI-käytänteistä johdetun ohjelmiston konfiguraationhallinnan menetelmän rungon kelpoisuus energianmittaus-palveluita tuottavan yrityksen käyttöön. Jatkokehityksen aiheeksi voidaan ottaa tässä tutkimuksessa esiin tuodut jatkokehityskohteet. Tutkimuksen tulokseksi muodostui selvitys ja runko ohjelmiston konfiguraationhallinnan menetelmästä, jonka perusteella ohjelmiston konfiguraationhallintaa voidaan edelleen kehittää.