Oikeuslääketieteelliset kuolemansyyntutkimukset Jämsän käräjäkunnassa 1894—1917 - Luukkonen, Iida (2018)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan oikeuslääketieteellisiä kuolemansyyntutkimuksia 1800- ja 1900 -lukujen vaihteen Jämsässä. Viranomaiset määräsivät oikeuslääketieteellisen kuolemansyyntutkimuksen tehtäväksi silloin, kun kuolema oli tapahtunut epäselvissä olosuhteissa tai kun kuoleman syyksi epäiltiin itsemurhaa tai henkirikosta. Tutkielmassa käsitellyt kuolemat olivat paitsi itsemurhia ja henkirikoksia myös tapaturmia sekä aviottomien, vastasyntyneiden lasten kuolemia. Tutkielmassa perehdytään paitsi oikeuslääketieteellisten kuolemansyyntutkimusten sisältöön myös niiden oikeudellisiin vaikutuksiin tuomioistuinprosesseissa.