“I’m in a League of My Own”: A study on the rhetorical devices in Conor McGregor’s speeches - Ollikka, Niko (2018)
Vapaaottelu on kasvattanut suosiotaan tasaisesti viime vuosien aikana, minkä seurauksena ottelijat ovat alkaneet saada enemmän huomiota medialta kamppailuympäristön ulkopuolelta. Suosion nopean kasvun ja jatkuvasti laajenevan kannatuspohjan vuoksi, mainostamisesta on tullut liiketoiminnan avaintekijä sekä promoottoreille, että ottelijoille. Tämän lisääntyneen mediahuomion seurauksena, osa ottelijoista on alkanut ilmaisemaan itseään enemmän verbaalisesti haastattelutilaisuuksissa mainostaakseen otteluitaan. Tämän seurauksena haastatteluissa esiintyy erilaisia verbaalisia yhteenottoja, jotka sisältävät usein vastustajien taitojen väheksymistä sekä omien taitojensa suurentelua. Kaiken tämän käyttäytymisen keskellä on kieli. Kielen avulla ottelijat luovat erilaisia narratiiveja ja identiteettejä itselleen ja vastustajilleen. Retorisen analyysin avulla tässä tutkielmassa pyrittiin selvittämään minkälaisia retorisia keinoja irlantilainen vapaaottelumestari Conor McGregor käyttää puheissaan ja mitä tehtäviä niillä oli. Aineisto koostui 11 lehdistötilaisuudesta jotka litteroitiin. Litteroinneista idenfioitiin retoriset keinot, joita McGregor käytti useiten, jonka jälkeen ne kategorisoitiin. Analyysi osoitti, että McGregor käytti neljää retorista keinoa useimmiten. Nämä keinot olivat apostrofi, esimerkki, toisto ja metafora. Yleisesti analyysi osoitti, että McGregor käytti edellä mainittuja keinoja herättääkseen tunteita vastustajissaan. McGregor myös hyökkäsi vastustajiensa identiteettejä vastaan luomalla heille uusia, vähätteleviä identiteettejä. Samanaikaisesti, hän myös pyrki osoittamaan dominanssinsa sekä oman ylemmyytensä. Mahdollisena jatkotutkimuksena voitaisiin toteuttaa tutkimus, jossa yksittäisten retoristen keinojen vaikuttavuutta testattaisiin laajojen testiryhmien avulla, jolloin keinojen ominaistehokkuutta pystyttäisiin monitoroimaan. Myös puhujan ominaispiirteiden vaikutusta pystyttäisiin paremmin rajoittamaan sekä tarkkailemaan.