Bitcoinin historiallinen kehitys vuosina 2008-2018 - Hämäläinen, Erik (2018)
Kryptovaluutta Bitcoinista on kasvanut sen kymmenvuotisen historiansa aikana merkittävä vaihtoehtoisvaluutta, joka on saanut aikaan valtavan, globaalin ilmiön. Ihmiset, yritykset eivätkä yhteiskunnat kuitenkaan ymmärrä Bitcoinin historiaa, tarkoitusta saati teknologiaa, mikä johtaa monenlaisiin väärinkäsityksiin tästä virtuaalivaluutasta. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaatintutkielmassa tarkasteltiin kryptovaluutta Bitcoinin historiallista kehitystä sen alkuvuodesta 2008 vuoteen 2018 asti. Historian tunteminen on tärkeää, kun pyritään ymmärtä-mään nykypäivää. Tutkielmassa pystyttiin käymään läpi Bitcoinin koko histo-ria aivan sen alkuvuosista asti, koska Bitcoinin ensiaskeleet on dokumentoitu suhteellisen hyvin. Tämä oli mahdollista, koska Bitcoin on vielä suhteellisen tuore vaihtoehtoisvaluuttana ja ilmiönä. Tutkielman keskeisinä tuloksina havaittiin, että Bitcoin on kasvanut ja kehittynyt valtavasti niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin teknisestikin. Bitcoin on kasvattanut arvoaan, jakautunut eri valuutoiksi sekä kasvattanut tunnettavuuttaan joka puolella maailmaa. Bitcoinilla on kuitenkin edessään lukuisia haasteita, jos se aikoo jatkaa kasvuaan kohti vakavasti otettavaa virtuaalivaluuttaa, jolla voitaisiin käydä kauppaa isossa mittakaavassa globaalisti.