A case study : teaching conflict awareness in a Finnish lower secondary school - Salminen, Tanja (2018)
TIIVISTELMÄ Salminen, Tanja. 2018. Tapaustutkimus: Konfliktitietoisuuden ja sovittelun opettaminen suomalaisessa yläkoulussa. Pro-Gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. 89 sivua. HundrED on suomalainen koulutusalan voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tarkoituksena on etsiä ja jakaa tulevaisuuden koulutusinnovaatioita ja pyrkiä muuttamaan maailmaa koulutusta muuttamalla. Crisis Management Initiative (CMI) laati yhdessä HundrEDin kanssa materiaalipaketin, jonka erilaisten harjoitusten avulla yläkouluissa ja lukioissa voidaan opettaa konfliktinratkaisuja sovittelutaitoja. Kokeilun tavoitteena on edistää neutraalia ja faktoihin keskittyvää keskustelua ja tutkia syitä ja seurauksia konfliktien takana. Lisäksi tavoitteena on parantaa oppilaiden konfliktinratkaisu- ja sovittelutaitoja ja saada konfliktinratkaisutaidosta kansalaistaito. Tässä tutkimuksessa selvitän kuinka konfliktinratkaisutaitoja voidaan opettaa koulussa. Tutkimus on etnografinen tapaustutkimus, jossa seuraan oppilaiden ajattelun prosesseja ja muutoksia asenteissa ja käyttäytymisessä CMI:n opetusmateriaalin harjoituksia tehdessä. Lisäksi tutkin opettajan ja oppilaiden kokemuksia konfliktitietoisuustunneista. Oppilaat tutustuvat varhain konflikteihin ja tulevat kohtaamaan niitä koko elämänsä ajan. Tietoisuus ja taidot erimielisyyksien ratkaisemista rakentavasti auttaa paitsi henkilökohtaisessa elämässä, myös auttaa oppilaita kasvamaan tiedostaviksi tulevaisuuden kansalaisiksi, jotka voivat jakaa osaamisensa muun maailman kanssa. Asiasanat: konflikti, koulu, sovittelu, globaalikasvatus, oppiminen