Living in the blurry zone : a study of the wellbeing and work-life balance of Finnish SME entrepreneurs - Nahkamäki, Riikka (2018)
Pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjät ovat tärkeä osa Suomen taloutta. Tämän vuoksi heidän hyvinvointiaan sekä työn ja muun elämän tasapainoa on tärkeää tutkia. Liiketoiminta kirjallisuus on perinteisesti tukenut näkemystä, jonka mukaan yrityksen johtaja tukee työntekijöidensä työn ja muun elämän tasapainoa sekä hyvinvointia. Tämä näkemys ei kuitenkaan ota huomioon yrittäjiä, jotka toimivat yrityksiensä johtajina. Entä heidän hyvinvointinsa? Mikä on heidän työn ja muun elämän tasapainon tila? Tämä tutkimus pyrkii vastaamaan muun muassa näihin kysymyksiin. Tutkimukseen osallistui kaksitoista pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjää. Nämä yrittäjät toimivat eri toimialoilla ja eri puolilla Suomea. Tutkimuksen aineisto kerättiin käyttämällä kahta menetelmää. Yrittäjille tehtiin ensin Firstbeatin Hyvinvointianalyysi -mittaukset. Nämä mittaukset perustuvat sykevälivaihteluun ja tuottavat objektiivista dataa, jonka avulla voidaan tehdä päätelmiä tutkimushenkilöiden hyvinvoinnista. Mittausten jälkeen yrittäjiä haastateltiin yksitellen. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituina puhelinhaastatteluina. Haastattelujen tarkoitus oli saada tietoa yrittäjien subjektiivisesti koetusta työn ja muun elämän tasapainosta sekä heidän käsityksistään heidän oman hyvinvointinsa tilasta. Tutkimustulokset näyttävät, että näiden yrittäjien hyvinvointi on tyydyttävällä tasolla. Tulokset kuitenkin myös osoittivat, ettei yrittäjän subjektiivinen näkemys hänen omasta hyvinvoinnistaan ole välttämättä yhtenäinen mitatun hyvinvoinnin kanssa. Työn ja muun elämän tasapainon saavuttaminen ja ylläpitäminen osoittautuivat haastaviksi tehtäviksi ja joissain tapauksissa tasapainon saavuttaminen koettiin mahdottomana. Suurin osa yrittäjistä koki, että raja työn ja muun elämän välillä on häilyvä, ja joissain tapauksissa rajaa ei onnistuttu vetämään lainkaan työn ja muun elämän välille. Tutkimukseen osallistuneet yrittäjät pitivät liikuntaa, unta, ravintoa, vapaa-aikaan panostamista sekä läheisten tarjoamaa tukea tärkeinä heidän elämäänsä tasapainottavina ja hyvinvointia lisäävinä tekijöinä.