Les appellations utilisées pour désigner Emmanuel Macron et Marine le Pen pendant la présidentielle de 2017 - Tolvanen, Lotta-Maria (2018)
Ranskassa vuonna 2017 käydyt presidentinvaalit aiheuttivat paljon keskustelua erikoisten käänteiden takia. Toiselle kierrokselle päässeet ehdokkaat eivät olleet ne, keiden sinne alun perin povattiin pääsevän. Tästä syystä tämä tutkielman aiheena on kahden ranskalaisen sanomalehden, Le Monden ja Le Parisienin käyttämät nimitykset toisen kierroksen ehdokkaista, Emmanuel Macronista ja Marine Le Penistä vuoden 2017 presidentinvaaleissa. Aineisto koostuu 10 artikkelista, joista viisi on otettu Le Mondesta ja viisi Le Parisienistä. Artikkelien julkaisuajankohta on vaalien ensimmäisen ja toisen kierroksen välinen kahden viikon mittainen ajanjakso, eli ne on julkaistu välillä 23.4.2017-7.5.2017. Artikkeleiden aiheina on pääosin ehdokkaiden poliittiset kampanjat ja -ideat, joita artikkeleissa kuvaillaan ja vertaillaan. Kaikki tutkimuksessa käytetyt artikkelit ovat saatavilla verkossa, mutta osa tutkimuksessa käytetyistä artikkeleista voivat olla myös maksullisia. Tutkimuksen tavoitteena on löytää diskurssintutkimusta hyväksi käyttäen eroavaisuuksia käytetyistä nimityksistä niin ehdokkaiden kuin lehtienkin välillä. Valitsimme tutkimusta varten yhden poliittisesti keskusta-vasemmistoakselille sitoutuneen lehden, Le Monden ja toisen poliittisesti sitoutumattoman, Le Parisienin. Tarkastelemme tutkimuksessa myös sitä, onko lehtien poliittisella sitoutumisella vaikutusta ehdokkaista käytettyihin nimityksiin. Tutkimuksessa kävi ilmi, että kummatkin sanomalehdet käyttävät usein Marine Le Penistä hänen poliittiseen suuntautumiseensa liittyviä nimityksi, kun taas Emmanuel Macrooniin viitataan usein hänen entiseen työhönsä ja poliittiseen kokemukseensa liittyvillä sanoilla. Erot sanomalehtien välillä eivät olleet erityisen merkittäviä, joskin niitäkin löytyi. Suurimmat eroavaisuudet kohdistuivat eri kandidaateista käytettyihin nimityksiin.