Dijet studies with ALICE at the LHC - Saarimäki, Oskari (2018)
Relativistisissa hiukkastörmäyksissä syntyvistä suurenergisistä kvarkeista ja gluoneista, eli partoneista, muodostuvaa hyvin kollimoitunutta hiukkassuihkua kutsutaan jetiksi. Jettien tutkimusta on tehty jo vuosikaudet ja se hallitaan hyvin myös raskasionitörmäyksissä, joissa muodostuvaa kvarkkigluoniplasmaa on pystytty tutkimaan jettien liikemäärähäviöiden avulla. Tämän perusteella on huomattu, että kvarkkigluoniplasma jarruttaa sen läpi kulkevia suurenergisiä partoneita. Jettien lisäksi partonien energiahäviöitä raskasionitörmäyksessä on tutkittu myös dijettien avulla. Dijetti on määritelty törmäyksen kahdesta suurimman energian omaavasta jetistä muodostuvaksi systeemiksi. Aiempien RHIC- ja LHC-kiihdyttimistä saatujen tulosten perusteella nähdään, että dijetin invariantti massa voi olla herkkä raskasionitörmäyksissä muodostuvan kvarkkigluoniplasman aiheuttamille muutoksille, mikä antaa vahvan motivaation aiheen tutkimiselle.