Une analyse d’argumentation en ligne : les commentaires dans trois articles sur l’Union Européenne dans le journal Le Monde - Torppala, Vilma (2018)
Euroopan Unionin vuosikymmeniä jatkunut integraatio sai yllättävän käänteen kesäkuussa 2016, kun Ison-Britannian kansanäänestyksessä britit päättivät erota Unionista. Tätä ei ole tapahtunut ennen, ja päätös on herättänyt keskustelua EU:n tärkeydestä muissakin maissa, esimerkiksi Ranskan poliittisessa keskustelussa on väläytelty termiä ”Frexit”. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia Le Monde- lehden nettiversion EU:ta käsittelevien artikkeleiden kommenttiosioissa tapahtuvaa argumentointia ja selvittää onko se enemmän tunne- vai järkiperäistä. Tutkimuksen aikana todettiin, että tunteellisuuden ja rationaalisuuden eroa on melko hankala erottaa toisistaan internetissä tapahtuvassa argumentoinnissa ja monessa kommentissa olikin elementtejä molemmista. Aikaisemmin toteutettujen tutkimusten avulla tutkimuksessa todettiin, että suurin osa kommenteista pohjautuu emotionaalisuuteen, vaikka olisikin pyritty argumentoimaan rationaalisesti. Tutkimuksessa huomattiin kuitenkin, että erityisesti Ranskan presidentin Emmanuel Macronin puheesta kertovan artikkelin kommenteissa oli paljon itse presidentin arvostelua, niin hyvässä kuin pahassakin, eikä keskustelussa keskitytty paljonkaan Euroopan tilanteeseen. Muutenkin argumentointi pohjautui paljon muiden ihmisten syyttelyyn ja arviointiin, eikä niinkään ilmiön ratkaisemiseen.