Mobiilisovellusten käytettävyyden arviointimenetelmistä - Pulkka, Tommi (2018)
Mobiililaitteista on tullut monille käyttäjilleen ensisijainen alusta käyttää tietotekniikkaa. Tämä on nostanut esille kysymyksen siitä, kuinka mobiililaitteita ja mobiilisovelluksia tulisi suunnitella, jotta ne olisivat käytettävyydeltään parempia. Yleensä mobiilisovellusten käyttäjät ovat vähemmän teknologiaorientoituneita kuin perinteisten työpöytäsovellusten käyttäjät. Tämän takia käytettävyydellä on merkittävä rooli siinä, jatkaako käyttäjä mobiilisovelluksen käyttöä vai ei. Tämän tutkimuksen tavoitteena on esitellä, kuinka mobiilisovellusten käytettävyyttä voidaan arvioida. Tutkimus sisältää kirjallisuuskatsauksen, jossa esitellään keskeisimpiä käytettävyyden arviointimenetelmiä sekä käytettävyyden osa-alueita. Kirjallisuuskatsauksen lisäksi tutkimukseen on sisällytetty meta-analyysi, jossa pyritään nostamaan esille, mitä käytettävyyden osa-alueita ja arviointimenetelmiä käytetään tyypillisesti mobiilisovellusten käyttöliittymiä arvioitaessa. Olennaisimpia tuloksia tutkimuksen kannalta oli, että yleisimpiä käytettävyyden tutkimusmenetelmiä ovat käyttäjäkyselyt ja yleisimmin tutkitut käytettävyyden osa-alueet ovat tyytyväisyys, tehokkuus sekä toimivuus.