"Vaikuttavat naiset muodostavat inspiroivien naisten ketjun" : naisten käsityksiä hyvästä johtajuudesta sekä johtajuudesta suhteessa sukupuoleen - Koskelo, Anna-Kaisa (2018)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan Maaretta Tukiaisen ja Jaana Villasen teosta Huippunaiset – menestystarinoita. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, millä tavalla teosta varten haastatellut naiset kuvailevat omaa johtajuuttaan, kuvaavat hyvää johtajaa ja korostavatko nämä naiset sukupuolta suhteessa johtajuuteen. Tutkimukseni aihe on ajankohtainen, sillä naisten osuus johtaja-ammateissa on edelleen suhteellisen vähäinen verrattuna miesten osuuteen vastaavissa tehtävissä. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii diskurssintutkimus, jonka avulla tutkitaan kielenkäytön ja sosiaalisen toiminnan välistä suhdetta. Kielitieteellisestä näkökulmasta tarkasteltuna diskursseilla tarkoitetaan tapaa merkityksellistää ja kuvata asioita. Tarkastelen omaa aineistoani diskurssianalyysin keinoin. Analyysin tukena käytän myös systeemis-funktionaalista kieliteoriaa. Aineistonani oli Maaretta Tukiaisen ja Jaana Villasen teos Huippunaiset – menestystarinoita. Rajasin aineistoni siihen teoksen osaan, joka koostuu naisten omista puheenvuoroista ja tästä osasta tarkastelin vain suoria sitaatteja, jotta saisin mahdollisimman todenmukaista tietoa naisten omista käsityksistä. Aineistoni analyysin pohjalta muodostui neljä erilaista diskurssia, jotka olen nimennyt itseluottamusdiskurssiksi, yhteistyödiskurssiksi, sitoutumisdiskurssiksi sekä naisjohtajuus jatkumona -diskurssiksi. Näiden diskurssien sisällä nousi merkitykselliseksi naisten kokemukset naisten muodostamasta yhteisöstä ja yhteistyön tärkeydestä sekä luottamuksesta omaan tekemiseen.