Pankkien autentikaatiomenetelmien käytettävyys ja turvallisuus huomioiden käyttäjien dysleksia, raajojen vammat ja näkökyvyn heikkous - Partanen, Mikko (2018)
Tutkielmani käsittelee tietoturvallisuutta sekä käytettävyyttä erilaisissa autentikaatiomenetelmissä. Aihe on rajautunut verkkopankkien ja mobiilisovellusten autentikaatiomenetelmien tutkimiseen, kun kohteena on joko dysleksiasta, raajojen vammoista tai näkökyvyn heikkoudesta kärsivät käyttäjät. Verkkopankkeihin tunnistautuessa tietoturva on erityisen tärkeää, ettei käyttäjien tileille voi helposti murtautua. Samaan aikaan käytettävyys on otettava huomioon, sillä aikaavievä ja vaikeakäyttöinen tunnistautumis-prosessi koetaan yleensä turhauttavaksi. Tässä tutkielmassa pyrin löytämään mahdollisimman toimivan ratkaisun, jossa sekä turvallisuus että käytettävyys kohtaavat käyttäjillä, joilla on dysleksia, vammautuneet yläraajat tai heikko näkökyky. Edellä mainituille erityisryhmille on vaihtoehtoina on tarjota yksivaiheista todentamista käyttäen SMS-koodia tai kaksivaiheista todentamista, jossa käytetään puheen tunnistusta ja SMS-koodia. Tutkielma on kirjallisuuskatsaus.