Steroidirungon synteesimenetelmät ja 3-metoksi-15,16-dehydroestronin stereoselektiivinen synteesi - Cederström, Mona (2017)
Tutkielman kirjallisessa osiossa käsitellään steroidirungon eri synteesimenetelmiä. Synteesimenetelmät esitellään niiden synteesistrategioiden mukaan, jotka on edelleen jaoteltu niissä esiintyvien reaktioiden tai yleisten lähtöaineiden pohjalta. Johdannossa käydään lyhyesti läpi steroidien rakenne ja niiden biosynteesi ihmisen elimistössä. Tämän jälkeen aloitetaan synteesien tarkastelu sekosteroidi välivaiheisiin pohjautuvista eli steroidirungon keskiosan rakentamiseen keskittyvistä synteesistrategioista, joista siirrytään steroidirungon renkaat järjestyksessä rakentaviin synteeseihin. Näiden synteesien jälkeen palataan luonnonmukaisempaan steroidien synteesitapaan eli polysyklisaatioon. Lopuksi esitellään lyhyesti, kuinka homosteroidirunko voidaan muuttaa steroidirungoksi.