Vertikaalinen integraatio yrityksen strategisena käyttäytymisvalintana : vakuutusalan yhdentyminen terveys- ja hyvinvointialalle - Partala, Laura (2018)
Tutkielma analysoi vakuutusyhtiön vertikaalista integraatiota terveys- ja hyvinvointialalle Suomessa. Vertikaalisella integraatiolla tarkoitetaan yrityksen liiketoiminnan laajentamista tuotteen arvoketjussa eteen- tai taaksepäin. Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena, jossa tutkitaan yhden suomalaisen vakuutusyhtiön integroitumista terveys- ja hyvinvointialalle. Tarkoituksena on tutkia kohdeyrityksen integraation insentiivejä sekä integraation toteutuksen mahdollistajia ja haasteita. Tutkimusaineisto koostuu kohdeyrityksessä suoritetuista asiantuntijahaastatteluista, kerätyistä havainnoista yhden liiketoimintayksikön toiminnasta ja yrityksen julkaisuista. Aiemissa tutkimuksissa on havaittu, että yritys voi saavuttaa vertikaalisen integraation avulla useita hyötyjä. Kustannussäästöt ja kasvanut kontrolli ovat kirjallisuudessa yleisesti esitettyjä hyötyjä ja myös tässä tutkielmassa ne havaittiin integraation insentiiveiksi. Näiden lisäksi tutkielmassa havaittiin myös muita insentiivejä. Kirjallisuudessa on esitetty, että yhteistyön ja kumppanuuksian avulla yritys voi saavuttaa toisen alan osaamista käyttämättä omia resursseja. Tutkielma havaitsi terveyspalveluita tuottavien yhteistyökumppaneiden laajat palveluverkostot yhdeksi integraation toteutuksen mahdollistajiksi. Aiemmissa tutkimuksissa on myös todettu yrityskulttuurin voivan vaikuttaa yrityksen tehokkaaseen suorituskykyyn. Myös tässä tutkielmassa rohkean ja kokeilunhaluisen yrityskulttuurin havaittiin olevan mahdollistava tekijä. Tutkielmassa havaittiin yhteensä kahdeksan integraation toteutuksen mahdollistajaa. Myös integraation toteutuksen haasteiden havaittiin olevan osittain yhteneväisiä teoreettisen kirjallisuuden kanssa. Haasteeksi havaittiin muun muassa vakuutusalan sääntely sekä terveys- ja hyvinvointialan kilpailu, joiden on kirjallisuudessa todettu lisäävän markkinaesteitä. Lisäksi aiempien tutkimusten mukaan toimialan ulkopuolelta markkinoille tulleen kilpailijan on haastava kilpailla kokeneempia yrityksiä vastaan. Myös tässä tutkielmassa havaittiin ulkopuolisen kilpailijan asema uudella markkinalla yhdeksi integraation toteutuksen haasteeksi. Tutkielma havaitsi yhteensä kuusi integraation toteutuksen haastetta.