Julkisorganisaation toiminnan kuvaamisen haasteet ja mahdollisuudet - Vanninen, Paavo (2018)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin julkisorganisaation toiminnan kuvaamisen haasteita ja mahdollisuuksia. Tällä tarkoitetaan toiminta-arkkitehtuuriin kytkeytyvää toiminnan kuvaamista prosesseina, ja siihen liittyviä ulottuvuuksia julkishallinnollisen organisaation näkökulmasta. Tarkoituksena oli saada asiantuntijahaastattelujen avulla tietoa siitä, millaisia haasteita julkisorganisaatioissa kohdattiin, tai arveltiin kohdattavan tulevaisuudessa, ja toisaalta, millaisia mahdollisuuksia tavoiteltiin, kun organisaatiossa kuvattiin ja mallinnettiin toimintaa prosesseina. Julkishallinnollisen organisaation näkökulma oli tärkeä tutkimisen kohde useasta syystä. Ensinnäkin, kirjallisuudessa oli todettu toiminnan kuvaamisen olevan tärkeää. Toiseksi, Suomen lainsäädännössä, tarkemmin tietohallintolaissa, velvoitetaan toiminnan kuvaamiseen osana kokonaisarkkitehtuuria ja tietojärjestelmien yhteentoimivuutta. Kolmanneksi, julkishallinnon näkökulmasta toiminnan kuvaamisen haasteisiin liittyvää tutkimusta ei oltu juurikaan tehty, ainakaan e-Gov Reference Library (EGRL) viitetietokantaan tehdyn haun perusteella (tarkemmin luvussa 3.1). Tutkimusongelmiin liittyen tutkielmassa selvitettiin ensin kirjallisuuden avulla toiminnan kuvaamisen pe-rusteita ja tarkoitusperiä, toiminta-arkkitehtuurin sekä liiketoimintaprosessien hallinnan teoreettista taustaa ja lainsäädännön nykytilaa, sekä sen taustaa jul-kishallinnollisessa organisaatiossa. Lisäksi kirjallisuudesta löydettiin prosessien kuvaamisessa esiintyneitä, ja jo tunnistettuja haasteita. Tämän jälkeen empiirisessä osuudessa suoritettiin seitsemän asiantuntijahaastattelua. Tuloksissa havaittiin useita yhtymäkohtia kirjallisuudessa aiemmin tunnistettuihin haasteisiin, ja toisaalta myös merkkejä osin lainsäädännön aiheuttamista haasteista.