Ketterän vaatimusmäärittelyn käytännöt ohjelmistoprojekteissa - Tammenoja, Anton (2018)
Tämän tutkielman tarkoituksena on luoda käsitys ketterästä vaatimusmäärittelystä ja siihen liittyvistä käytännöistä ohjelmistoprojekteissa. Vaatimusmäärittelyyn panostaminen voi vähentää suuresti ohjelmistoprojektin jälkeistä lisätyötä sekä parantaa kustannustehokkaasti ohjelmiston eri ominaisuuksia. Muuttuva toimintaympäristö, jossa monet organisaatiot nykyisin toimivat, aiheuttaa kuitenkin haasteita perinteiselle vaatimusmäärittelylle. Ketterä vaatimusmäärittely ja sen käytännöt pyrkivät tarjoamaan apua näihin haasteisiin ja kartoittamaan asiakkaan tarpeet muuttuvassa toimintaympäristössä. Ketterä vaatimusmäärittely eroaa perinteisestä vaatimusmäärittelystä ohjelmistoprojekteissa. Se on jatkuva prosessi, jossa painotetaan vähäistä dokumentointia sekä asiakkaan osallistumista kehitystyöhön. Ketterä vaatimusmäärittely on perinteisten menetelmien innovaatio, joka sisältää optimoidun joukon ketteriä käytäntöjä. Tutkielmassa käsitellään neljää ketterän vaatimusmäärittelyn käytäntöä, joita ovat kasvokkain kommunikointi, iteratiivinen vaatimusmäärittely, vaatimusten priorisointi ja jatkuva suunnittelu. Vaikka ketterän vaatimusmäärittelyn käytännöt tarjoavat hyötyjä ohjelmistoprojektien vaatimusmäärittelylle, liittyy niihin myös haasteita. Ketterän vaatimusmäärittelyn käytännöt auttavat muuttuvien vaatimusten tilanteissa kehitysprosessin aikana, mutta haasteita voi esiintyä muun muassa kustannusten ja aikataulujen kontrolloimisessa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, johon on pyritty hyödyntämään alan laadukasta lähdekirjallisuutta.