Samband mellan kronisk smärta och fysisk aktivitet bland äldre personer med typ 2-diabetes - Wackström, Nanna (2018)
Forskningens bakgrund och syfte: Fysisk aktivitet är en central del i vården av typ 2-diabetes. Trots påvisade positiva effekter av regelbunden fysisk aktivitet verkar en liten andel diabetiker vara fysiskt aktiva. Smärta har i tidigare studier identifierats som ett hinder till fysisk aktivitet bland diabetiker och man har kunnat se samband mellan kronisk smärta och svårigheter att utföra fysisk aktivitet. Det finns dock endast ett fåtal studier som undersöker detta samband. Syftet med denna avhandling var att kartlägga förekomsten av kronisk smärta bland äldre personer med typ 2-diabetes och att undersöka sambandet mellan kronisk smärta och fysisk aktivitet. Forskningsmaterial och –metoder: Datamaterialet som användes i avhandlingen är en del av forskningsprojektet God vård vid diabetes, som genomfördes av Folkhälsans forskningscentrum och avdelningen för folkhälsovetenskap vid Helsingfors universitet. Materialet samlades in som en enkätstudie år 2011. I avhandlingen avgränsades samplet till respondenterna i åldern 65–75 år (N = 1386). Forskningsvariablerna skapades utifrån frågor som kartlade smärta och fysisk aktivitet. Som huvudsakliga analysmetoder användes korstabulering, X2-test och logistisk regressionsanalys. Resultat: Kronisk smärta förekom hos 64,3 % av respondenterna i det undersökta samplet. Av dem som hade kronisk smärta utförde 74,0 % åtminstone vardagsmotion, jämfört med 81,6 % av dem som inte hade kronisk smärta. Den kroniska smärtan i sig hade inte ett samband med fysisk aktivitet, då sambandet testades under kontroll för utvalda kontrollvariabler. Då frekvensen respektive intensiteten av smärtan beaktades hade smärtan däremot betydelse. Ofta förekommande smärta, liksom också stark smärta, minskade sannolikheten för fysisk aktivitet bland dem som hade kronisk smärta, också under kontroll för kontrollvariablerna. Sannolikheten för fysisk aktivitet minskade också med högre ålder och BMI, men ökade med högre grad av autonom motivation och energi. Frekvensen respektive intensiteten av smärtan var inte relaterad till vilken typ av fysisk aktivitet (vardagsmotion eller hälsomotion) respondenterna utförde. Slutsatser: Kronisk smärta verkar vara vanligt förekommande bland äldre personer med typ 2-diabetes och värd att beakta i samband med rådgivning om fysisk aktivitet i denna patientgrupp. En noggrann bedömning av smärta rekommenderas för att identifiera dem som har ofta förekommande och stark smärta.