The Finnish excise tax on sugar-sweetened beverages and its effect on their prices and demand - Heinonen, Miika (2018)
Sokerilla makeutettujen juomien kulutus on yhteydessä ylipainoon, liikalihavuuteen ja niihin liittyviin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen. Sokerillisten juomien valmisteveroa pidetään tehokkaana keinona vähentää kulutusta ja parantaa väestön terveyttä. Koska virvoitusjuomien kulutukseen liittyy potentiaalisia markkinahäiriöitä, niiden verotuksella on mahdollista parantaa yhteiskunnallista kokonaishyvinvointia.