Palkitun yrittäjyyden syntytekijät - Tarvainen, Markku (2018)
Tässä tutkimuksessa on selvitetty palkitun yrittäjyyden syntytekijöitä. Laadullisen tutkimuksen keinoin ja teemahaastatteluiden kautta perehdyttiin viidentoista kotipaikkakunnillaan vuoden 2017 Yrittäjäksi valitun tarinaan. Kohderyhmän jäsenet ovat kaikki Keski-Suomen maakunnasta ja heidän yrityksensä toimivat teknologia-aloilla. Yrittäjätarinoiden kautta muodostuu kuva kunkin palkitun polusta yrittäjäksi, urasta yrittäjänä sekä ammatillisiin valintoihin vaikuttaneista tekijöistä. Tutkimus kasvattaa ymmärrystä siitä, minkälaisista lähtökohdista kohderyhmän jäsenet ovat yrittäjiksi ponnistaneet, sekä mitkä olivat heidän motiivinsa ja inspiraationsa lähteä yrittäjän urapolulle. Tutkimustulokset antavat myös uuden näköalan ammattimaista yrittäjyyttä synnyttäviin tai vahvistaviin tekijöihin, joita on hyvä ottaa huomioon kasvatettaessa, koulutettaessa ja valmennettaessa tulevia potentiaalisia yrittäjiä. Tutkimuksen aineisto koostuu 15 yrittäjän haastattelusta, jotka on jäsennetty kuuden tutkimusprosessin tuloksena syntyneen teeman ja niistä muodostuneen tarkastelukehikon kautta. Kaksi tarkastelukehikon teemoista (henkilöhistoria ja toimintaympäristö) valottaa yrittäjien henkilökohtaisia taustatekijöitä, ja neljä teemoista (tilaisuus, ansainta, kannattavuus ja jatkuvuus) kertoo valinnoista sekä niihin vaikuttavista tekijöistä. Yrittäjien narratiiveissa tulee esille yrittäjyyteen työntäviä ja vetäneitä tekijöitä, näiden yhteisvaikutus, sekä laukaisutekijöitä, jotka muuttivat yrittäjyysintentiot toiminnaksi. Lisäksi tutkimuksen tulokset mukailevat vallitsevaa käsitystä, jonka mukaan yrittäjä-perheiden lapsilla on muita suurempi todennäköisyys päätyä yrittäjiksi. Tutkimus nostaa yhtenä yrittäjyyden syntytekijänä myös jatkumon, jossa toisen palveluksessa hankittu asiantuntijuus ja osaaminen muuntuvat yrittäjyydeksi. Tulosten valossa usko omiin menestymisen mahdollisuuksiin yrittäjänä näyttäytyy kenties merkittävimpänä tekijänä valintoja tehtäessä. Tulokset painottavat pitkäjänteisyyden merkitystä yrittäjyydessä sekä rohkaisun ja realistisen tiedon välittämisen herkkää tasapainoa yrittäjän uraa harkitsevien kohdalla. Tutkimuksen tulokset tiivistyvät yrittäjien kuvaukseen yrittäjyydestä ”kestävyyslajina”.