Yhdyskuntasuunnittelijoiden ongelmanratkaisutaitojen kehittäminen - Puumalainen, Eeva (2018)
Ongelmanratkaisutaidot ovat tärkeitä, sillä valtaosa päivittäisistä päätöksistä ja ajattelusta liittyy ongelmiin ja ongelmanratkaisuun. Taitojen merkitys tulee entisestään korostumaan työelämässä. Kvasikokeellisen tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaiset ongelmanratkaisutaidot yhdyskuntasuunnittelualan työntekijöillä on ja voidaanko niitä parantaa lyhyen opetuskokeilun avulla. Taitoja mitattiin kahteen otteeseen ongelmanratkaisutehtävillä, jotka liittyivät tiedonhallintaan. Tehtävissä tuli ratkaisun lisäksi pohtia tilanteen ongelmaa, ratkaisun perustelua sekä ratkaisun vaihtoehtoja. Tehtävien välisenä ajanjaksona koeryhmä osallistui 1,5 viikkoa kestäneeseen opetusinterventioon, joka sisälsi luento-opetusta ja taitojen itsenäistä harjoittelua. Kontrolliryhmä osallistui mittauksiin, ja ongelmanratkaisutaitoja käsitellyt luento järjestettiin heille loppumittauksen jälkeen. Ongelmanratkaisutaidot olivat keskimäärin kohtalaiset tai keskinkertaiset. Ne olivat parhaat dokumentin tallentamisessa ja vaihtoehtoisten ratkaisujen esittämisessä ja heikoimmat dokumentin nimeämisessä ja ratkaisun perustelemisessa. Koeryhmän taidot eivät parantuneet. Tulokset vaihtoehtoisten ratkaisujen pohdinnan osa-alueella antoivat kuitenkin viitteitä siitä, että harjoittelussa oli oikeita elementtejä. Harjoittelu koettiin hyödyllisenä, ja sen aikana opittiin muun muassa ongelmanratkaisumallin käyttöä ja soveltamista. Ongelmanratkaisutaitojen opettamiselle on tarvetta vielä työelämässä. Taitoja on mahdollista opettaa, mutta opetuksen sisältö tulee suunnitella huolella. Työelämässä alakohtaisen tiedon sisällyttäminen harjoitteluun on tärkeää. Koska taidot kehittyvät hitaasti, oppiminen vaatii monipuolisen sisällön lisäksi myös riittävän pitkän ajanjakson.