Jääkiekkoilijoiden vammat ja niiden ennaltaehkäisy: valmentajan näkökulma ja rooli ennaltaehkäisyssä - Hyvönen, Mikko; Törmänen, Janne (2018)
Hyvönen, M. & Törmänen, J. 2018. Jääkiekkoilijoiden vammat ja niiden ennaltaehkäisy: Valmentajan näkökulma ja rooli vammojen ennaltaehkäisyssä. Jyväskylän yliopisto. Liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma, 100s., 2 liitettä. Jääkiekko on nopeatempoinen, fyysinen ja aggressiivinen laji, joka sisältää paljon kontaktitilanteita muiden pelaajien, jään ja kaukalon kanssa. Tästä johtuen pelaajat ovat alttiita erilaisille vammoille. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli tarkastella jääkiekkovammoja ja niiden ennaltaehkäisyä valmentajien näkökulmasta. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, minkälainen käsitys valmentajilla on jääkiekkovammoista ja siitä, miten jääkiekkovammat syntyvät. Samalla haluttiin selvittää, minkälaisia sisäisiä ja ulkoisia riskitekijöitä valmentajat näkevät jääkiekkoilijoiden loukkaantumisille sekä miten valmentajien näkemyksen mukaan jääkiekkovammoja voidaan ennaltaehkäistä. Tutkimus peilaa myös valmentajien omia näkemyksiä siitä, miten he voivat omasta mielestään toiminnallaan vaikuttaa pelaajien loukkaantumisiin. Tutkimus toteutettiin laadullisella tutkimusmenetelmällä. Tutkimusaineisto kerättiin teema-haastatteluilla lokakuun 2017 ja maaliskuun 2018 välisenä aikana. Tutkimusta varten haastateltiin viittä Keski-Suomessa työskentelevää miespuolista jääkiekkovalmentajaa, joilla oli valmennuskokemusta 6–37 vuotta. Iältään valmentajat olivat 23–53-vuotiaita. Haastateltavat olivat valmentaneet eri tasoilla nuorimmista junioreista miesten Suomi-sarjaan asti. Haastattelut olivat kestoltaan 45–90 minuuttia ja ne suoritettiin henkilökohtaisesti. Litteroitua tekstiä kertyi yhteensä 47 sivua. Teksti analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä ja sen avulla luokittelimme tulosten pääteemoiksi vammatyypit ja vammamekanismit, jääkiekkovammojen riskitekijät, jääkiekkovammojen ennaltaehkäisyn ja valmentajan roolin. Tutkimus osoitti, että jääkiekkovammojen ennaltaehkäisyyn vaikuttavat monet eri tekijät kuten pelaajien fyysiset ominaisuudet, säännöt ja varusteet, ravinto ja lepo sekä valmentajan rooli harjoittelussa ja otteluiden aikana. Tutkimuksen avulla selvisi, että jääkiekkovammojen ennaltaehkäisyssä tärkeää on: 1) valmentajan rooli alaselän rasitusvammoissa 2) asennekasvatuksen ja pelin ymmärtämisen opettaminen ja 3) huolellinen lihashuolto ja hyvät varusteet. Vammojen ennaltaehkäisyyn jääkiekossa tulisi kiinnittää vielä laajemmin huomiota, ja monilla asioilla jokapäiväisessä tekemisessä, kuten asennekasvatuksella, harjoittelulla ja ulkoisten ja sisäisten riskitekijöiden huomioimisella, voidaan vähentää vammoja ja loukkaantumisia.