Karjalan kuvia : siirtokarjalaisten jälkeläisten tulkintoja 2010-luvun Karjala-kuvastosta - Makkonen, Antti (2018)
Tutkielmassa tarkastelen siirtokarjalaisten jälkeläisten tulkintoja Karjalasta ja karjalaisuudesta. Vastaajien tulkinnat olen kerännyt verkkomuotoisella kyselyllä, johon vastasi 415 siirtokarjalaisten jälkeläistä. Vertailen saamiani vastauksia ajankohtaisten Karjala-tutkimusten ja yleisesti käytävän Karjala-keskustelun tuottamiin mielikuviin Karjalasta sekä omiin tulkintoihini karjalaisena. Selvitän erityisesti sitä, vaikuttaako Suomen alueluovutuksista juontuva kulttuurinen trauma evakkosukupolven jälkeläisten näkemyksiin, vai ovatko traumapohjaiset tunnemuistot saaneet rinnalleen uusia tulkintoja.