Lohkoketjun rooli ja potentiaali innovaationa - Häkkänen, Jussi (2018)
Tutkielma selvittää lohkoketjun roolia innovaationa ja sen potentiaalisia kään-teentekeviä vaikutuksia yhteiskuntaan ja talouteen. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Lohkoketjuun viitataan usein disruptiivisena innovaationa, mutta myös muita määritelmiä, kuten perustava innovaatio ja radikaali innovaatio, esiintyy. Eri innovaatiotyyppien väliset määritelmät eivät ole täysin vakiintuneita, mutta tutkielman perusteella voidaan sanoa, että melko vähän käytetty perustavan innovaation määritelmä sopii hyvin lohkoketjuun. Internetin leviämisen nykyiseen laajuuteensa mahdollistanut internetprotokolla TCP/IP on esimerkki perustavasta innovaatiosta, joka loi pohjan jatkoinnovaatioille, jotka myöhemmin mullistivat tapoja tehdä monia asioita. Tutkielmassa päädyttiin tulokseen, että lohkoketjussa on potentiaalia muuttaa monia asioita tulevaisuudessa, mutta suuriin muutoksiin kuluu todennäköisesti vielä useita vuosia aikaa, koska teknologian kehitys ja laajempi hyödyntäminen ovat vielä hyvin varhaisessa vaiheessa. Lohkoketjun leviäminen jaetaan tutkielmassa neljään eri vaiheeseen; yksittäinen käyttökohde, paikallinen käyttökohde, korvaava teknologia ja muutokseen johtava teknologia. Yksittäisellä käyttökohteella tarkoitetaan teknologian hyödyntämistä yksittäisessä käyttötarkoituksessa, paikallisessa käyttökohteessa teknologiaa hyödynnetään paikallisesti, korvaavalla teknologialla tarkoitetaan tilannetta, jossa teknologia tarjoaa uuden korvaavan tavan tehdä jokin vanha asia ja muutokseen johtavalla teknologialla tarkoitetaan tilannetta, jossa teknologia mahdollistaa täysin uusien asioiden tekemisen. Lohkoketjuteknologiassa on potentiaalia käydä kaikki nämä vaiheet läpi, mutta tällä hetkellä teknologiaa hyödynnetään lähinnä yksittäisissä käyttökohteissa ja paikallisesti.