Private GSM yleisen matkaviestinverkon tukena : case: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri - Kinnunen, Raisa (2018)
Viime aikojen verkko-ongelmat ovat aiheuttaneet myös Suomessa jopa potilasturvallisuutta uhanneita tilanteita. Erityisesti suuronnettomuus- tai muissa poikkeustilanteissa toimivien viestintäyhteyksien ja henkilökunnan tavoitettavuus korostuu entisestään. Kuitenkin sairaaloissa näihin poikkeustilanteisiin varaudutaan kovin eri tavoin. Omatoiminen varautuminen on varautumista onnettomuuksiin sekä normaaliolojen häiriötilanteisiin ja kuuluu kaikkien organisaatioiden tehtäviin. Integroivan kirjallisuuskatsauksen avulla tarkasteltiin säänneltyä teletoimialaa ja yleisen matkaviestinverkon häiriötilanteita sekä toimivien viestintäyhteyksien merkitystä sairaalan toiminnan jatkuvuuden näkökulmasta. Laadullisen tapaustutkimuksen ja artefaktia käsittelevien dokumenttien avulla arvioitiin yksityisen matkaviestinverkon (Private GSM) soveltuvuus suomalaiseen sairaalaympäristöön. Aikaisemmat käyttökokemukset yksityisestä matkaviestinverkosta ovat mm. Ruotsista ja Hollannista. Teknisestä näkökulmasta tarkasteltuna yksityinen matkaviestinverkko vaikuttaa soveltuvan tutkimuksen kohteena olleeseen organisaatioon mutta sen käyttöönotto edellyttäisi tiivistä yhteistyötä jonkun yleistä teletoimintaa harjoittavan operaattorin kanssa. Empiirisen tutkimusaineiston perusteella kerätyt havainnot osoittivat, että parhaiten yksityisestä matkaviestinverkosta hyötyisivät Seututerveyskeskuksen toimipisteet.