Jaetun salaisuuden lumo : kokonaisuuden estetiikkaa Bättre Folk i Fjällen -festivaalilla - Räisänen, Milka (2018)
Tutkin tässä pro gradu -tutkielmassa boutique-festivaali Bättre Folk i Fjälleniä, joka järjestettiin Pyhätunturin laskettelukeskuksessa 3.–4.2.2017. Pienikokoiset, osallistavat ja kohderyhmälle räätälöidyt boutique-festivaalit linkittyvät sisällöltään elämystuotteisiin, jotka samaan tapaan perustuvat yksilöllisyyteen, monipuolisuuteen ja ainutlaatuisuuteen. Kaupalliseen kontekstiin kietoutunut elämyksen käsite saa tutkimuksessani uudenlaista tulkintaa epäkaupallisten boutique-festivaalien kontekstissa ja estetiikan teorioiden sen merkitystä syventäen. Tunnelmia tutkiva Gernot Böhme, osallistumisen estetiikkaa muotoillut Arnold Berleant sekä esteettiseen kokemiseen pureutunut John Dewey kirjoittavat kaikki kokijan ja ympäristön välisestä esteettisestä vuorovaikutuksesta. Esitän, että elämyksellisyydessä on kyse vastaavanlaisesta prosessista – ympäristön kokonaisvaltaisesta kokemisesta ja esteettisestä merkityksenannosta.