Trans-(2,5)-disubstituoitujen pyrrolidiiniyhdisteiden enantioselektiivinen synteesi - Väisänen, Toni (2018)
2,5-disubstituoitujen pyrrolidiinien enantioselektiivistä synteesiä on tutkittu paljon, sillä pyrrolidiinirakenne löytyy monista alkaloideista ja on täten tärkeä osa luonnonainesynteesiä. Lisäksi ne toimivat tärkeinä asymmetrisen synteesin työkaluina. Erityisen kiinnostavia tässä suhteessa ovat erilaiset trans-2,5-bisaryylipyrrolidiinit katalyyttisten ominaisuuksiensa vuoksi. Tässä tutkielmassa käydään läpi eräitä tapoja niiden syntetisoimiseksi. Tutkielmassa keskitytään erityisesti trans-2,5-difenyylipyrrolidiinin enantioselektiiviseen synteesiin.