Pilvipalveluiden kustannusoptimointi pienissä ja keskisuurissa yrityksissä - Kontio, Otto (2018)
Pilvilaskenta on mullistava teknologia, joka on herättänyt viime vuosina merkittävää huomiota sekä tiede- että yritysmaailmassa. Pilvilaskenta mahdollistaa merkittävät hyödyt erityisesti yrityksille. Pilvilaskennan omaksumisen merkitys korostuu pienten ja keskisuurten yritysten tapauksessa, sillä ne kokevat merkittäviä haasteita liittyen rajoitettuihin resursseihin ja teknologiseen osaamiseen. Pilvilaskennan merkityksen kasvamisen vuoksi myös siihen liittyvien kustannusten optimoimisesta on tullut ajankohtaista ja merkityksellistä. Tässä tutkielmassa tutkitaan, kuinka pk-yritykset pyrkivät optimoimaan pilvipalveluihin liittyviä kustannuksiaan. Lisäksi tutkitaan pk-yritysten pilvipalvelukokemuksen vaikutusta kustannusoptimointimenetelmiin. Tarkastelun alla on myös pilvipalvelukokemuksen vaikutus TAM-mallissa esitettyihin teknologian omaksumiseen liittyviin tekijöihin. Tutkimus toteutettiin yritysten tietohallinto- ja toimitusjohtajille lähetetyn survey-kyselyn avulla. Kyselyn avulla saatu aineisto analysoitiin PSPP-tilastoanalyysiohjelmalla ristiintaulukoimalla ja korrelaatiokertoimia laskemalla. Tutkimustulosten perusteella havaittiin, että pk-yritykset pyrkivät optimoimaan pilvipalvelukustannuksiaan usein eri tavoin, joista tarpeettomien pilviresurssien käytöstä poistaminen, resurssikäytön optimointi ja palvelukäytön tarkkaileminen ovat käytetyimpiä menetelmiä. Tulosten perusteella havaittiin myös, että pk-yritysten pilvipalvelukokemuksella ei ole vaikutusta käytettyihin kustannusoptimointimenetelmiin. Lisäksi havaittiin, että pk-yritysten pilvipalvelukokemus vaikuttaa pilvipalveluiden koettuun hyödyllisyyteen positiivisesti, kun taas pilvipalvelukokemuksella ei ole suoraa vaikutusta pilvipalveluiden koettuun helppokäyttöisyyteen.