Kriittisten tietojärjestelmien kehittäminen riskiperustaisen kypsyysmallin avulla - Mattsson, Sari (2018)
Riskien hallinta on yksi tietojärjestelmätieteen kulmakivistä. Tietojärjestelmien avulla yritykset suorittavat ja tehostavat liiketoimintojaan sekä julkiset tahot kuten valtiot suorittavat operaatioitaan. Samalla kun tietojärjestelmien avulla minimoidaan riskejä ajantasaistamalla järjestelmiä sekä uusimalla toimintatapoja on, tärkeää tunnistaa myös muuttuneiden ratkaisuiden ja toimintatapojen uudet riskitekijät sekä riskitekijöiden sidokset kehitettäviin järjestelmiin. Perinteisesti riskejä hallitaan projektihallinnan tukena olevien menetelmien avulla. Tietojärjestelmät ovat kuitenkin yhä useammin läsnä operaatioissa, joiden toimimattomuus voi uhata jopa ihmisten terveyttä ja turvallisuutta. Esimerkiksi lääkintälaiteteollisuudessa ohjelmistojen toimimattomuus voi laukasta vakavimmillaan ihmisen terveyttä uhkaavia vakavia riskitekijöitä sekä vaaratilanteita. Tieto joilla saavutetaan ymmärrys eri standardien toimivuudesta, on tunnistettu tärkeäksi aikaisemmissa tietojärjestelmätieteen tutkimuksissa (Oehmen ym., 2014).