Polkuintegraaliperustilamenetelmä - Kiiskinen, Sampsa (2017)
Tutustutaan lyhyesti polkuintegraaliperustilamenetelmään, joka on numeerinen satunnaislukumenetelmä kvanttimekaanisten monihiukkasjärjestelmien ominaisuuksien laskemiseen nollalämpötilassa. Ensiksi käydään läpi menetelmän syntyperä ja suhde muihin samankaltaisiin menetelmiin. Sitten tarkastellaan menetelmän taustalla vallitsevaa teoriaa lähtien kvanttimekaniikan ja tilastollisen fysiikan perustuksista. Teoriaosuuden pohjalta rakennetaan yksinkertainen mallitoteutus, jonka havainnollistamiseksi lasketaan kvanttiharmonisen oskillaattorin energia ja todennäköisyysjakauma sekä karkea arvio helium-4-nesteen parikorrelaatiofunktiolle. Lopuksi katsotaan vielä muutamia menetelmän olemassaolevia tai mahdollisia käyttökohteita.