Tietojärjestelmien integraatioprojektien kriittiset menestystekijät - Valtonen, Ville (2018)
Ajan kuluessa ja digitaalisen liiketoiminnan määrän kasvun kiihdyttämänä organisaatioiden sovellus- ja järjestelmäportfoliot ovat kasvaneet entistä laajemmiksi ja niistä on tullut entistä kriittisempiä liiketoiminnalle. Kun aiemmin lähes kaikki hoitui yhdellä toiminnanohjausjärjestelmällä, niin nyt niiden rinnalle on tullut erilaisia mikropalveluita ja räätälöityjä sovelluksia. Tämän seurauksena yrityksen data on hajautunut näiden järjestelmien välille ja tämän datan hallinnasta ja hyödyntämisestä on tullut entistä työläämpää. Tämä on lisännyt manuaalisen työn määrää sekä tehnyt liiketoimintaprosesseista raskaita. Prosesseja ja tietovirtoja on kuitenkin lähdetty automatisoimaan integraatioiden avulla ja integraatioprojektien määrä onkin kasvanut viime vuosina merkittävästi. Valitettavasti integraatioprojektit ovat kuitenkin herkkiä epäonnistumiselle niiden monimuotoisuuden takia. Tässä pro gradu-tutkielmassa tutkitaan tietojärjestelmien integraatioiden eri tasoja, onnistuneen integraatioprojektin kriteereitä sekä integraatioprojektin onnistumiseen vaikuttuvia kriittisiä menestystekijöitä kirjallisuuskatsauksen ja kvalitatiivisen empiirisen osuuden avulla. Kirjallisuuden ja empiirisen osuuden perusteella havaittiin, että liiketoimintatarpeen täyttäminen on integraatioprojektin tärkein onnistumisen kriteeri ja se on ainoa yksiselitteinen kriteeri, joka voi yksistään kertoa projektin onnistumisesta tai epäonnistumisesta. Muita onnistumisen kriteereitä ovat budjetissa ja aikataulussa pysyminen sekä teknisen velan määrä. Tämän tutkielman perusteella löydettiin kolmetoista integraatioprojektille kriittistä menestystekijää. Nämä integraatioprojektin kriittiset menestystekijät voidaan jakaa neljään ryhmään: organisatorisiin tekijöihin, integraatiostrategiaan ja projektin hallintaan liittyviin tekijöihin, teknologisiin tekijöihin ja kommunikaatioon ja vuorovaikutukseen liittyviin tekijöihin.