Tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta - Salonkari, Sallamaria; Taivalmäki, Karoliina (2018)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia tukiperheiden kokemuksia. Tutkimme kokemuksia ja niistä esiin nousseita merkityksiä tukiperheiden, tukilasten ja heidän perheidensä näkökulmasta. Tukiperheet arvioivat tukilasten ja heidän perheidensä kokemuksia. Lisäksi tarkastelimme tukiperhetoiminnan yhteiskunnallisia merkityksiä. Haastattelimme tutkimukseemme kahta tukiperheenä toimivaa perhettä sekä sähköpostitse yhtä tukiperhetoiminnan asiantuntijaa Keski-Suomen alueelta. Toteutimme tutkimuksemme laadullisena ja käytimme haastattelumenetelmänä puolistrukturoituahaastattelua. Keräsimme aineistomme keväällä 2016. Analyysimenetelmänä hyödynsimme sisällönanalyysiä. Tukiperheet kokevat pystyvänsä antamaan tukilapsille vaihtoehtoisen perheen mallin sekä edistämään arjen sujuvuutta uusien rutiinien avulla. Tukilasten tunteiden säätelytaidot sekä itseilmaisu kehittyivät tukiperhetoiminnan myötä. Tukiperheet kokevat tarjoavansa tukilapselle uusia turvallisia ihmissuhteita, joiden avulla lapsen tukiverkosto kasvaa. Tutkimuksemme mukaan tukiperhetoiminta on helppoa, matalan kynnyksen toimintaa. Tutkimuksemme mukaan tukiperhetoiminta edistää lasten ja nuorten hyvinvointia. Tukiperhetoiminnalla voidaan ehkäistä syrjäytymistä, ja yhteiskunnallisesti tarkasteltuna tukiperheet nähdään merkittävänä ennaltaehkäisevänä lapsiperheille suunnattuna tukitoimena. Tukiperheet auttavat tukilasten vanhempia jaksamaan paremmin antamalla heille merkityksellisiä hengähdystaukoja arjesta.