HTI-analyysi älykkäiden teknologioiden kehittämisessä - Ahonen, Mika (2018)
Tekoäly ja autonomiset järjestelmät ovat yhä enemmän mukana ihmisten arjessa. Yritykset ja eri alojen toimijat kehittävät ja ottavat käyttöön entistä kehittyneempiä tekoälyä hyödyntäviä järjestelmiä. Tekoälyn ympärillä käydyt keskustelut sisältävät usein innostusta ja huimia tulevaisuudennäkymiä, mutta myös pelkoja ja uhkakuvia. Teknologian tulisi lähtökohtaisesti olla ihmistä varten eikä ihmisen teknologiaa varten. Neuroverkkojen ja koneoppimisen myötä tekoälyn hyödyntämät algoritmit ovat aina vain älykkäämpiä. On kuitenkin olemassa riski, että ihmisen kontribuutio alan kehitystyössä jää liian vähäiseksi. Onkin aiheellista ja välttämätöntä tutkia ihmisen ja teknologian välistä vuorovaikutusta tekoälykehityksen alueella. On tärkeää tutkia, kuinka ihminen kokee tekoälyn työssään ja vapaa-ajalla – kaikilla elämänalueillaan. Lisäksi on tarpeen tutkia, missä tilanteissa ihmisen tulisi ottaa autonominen järjestelmä takaisin hallintaansa ja mitkä ovat siihen johtaneet syyt. Tässä tutkielmassa esiteltävä, kognitiotieteen tutkimusperinteeseen pohjautuva menetelmä tarjoaa välineen edellisten kysymysten selvittämiseksi. Menetelmän avulla voidaan eksplikoida tutkittavalla kohdealueella toimivan ekspertin mentaalisia representaatioita ja ajattelun sisältöjä. Menetelmällä tuotettuja tuloksia voidaan hyödyntää autonomisten järjestelmien kehittämisessä.