Verkkosovellusten yleisimmät haavoittuvuudet ja käytänteet niiden ehkäisemiseksi - Kaasalainen, Santeri (2018)
Verkkosovellukset ovat houkutteleva tapa tarjota kuluttajille palveluita, koska selainpohjainen sovellus takaa sen, että yksi ja sama sovellus toimii usealla eri alustalla riippumatta laitteesta tai käyttöjärjestelmästä. Verkkosovellukset ovat kuitenkin alttiimpia kyberhyökkäyksille, koska niiden verkkokäyttöliittymärajapinta on julkisesti avoin. Lisäksi verkkosovelluksien koostuminen suuresta määrästä vuorovaikutuksessa keskenään olevia teknologioita on johtanut tietoturvan toteutumisen hankaloitumiseen, koska kehittäjät joutuvat pitämään silmällä kunkin teknologian haavoittuvuuksille altistavia tekijöitä. Tämän vuoksi on tärkeää tutkia verkkosovellusten mahdollisia haavoittuvuuksia, syitä näihin sekä kuinka ne voidaan ehkäistä. Tutkielmassa käsiteltiin verkkosovellusten rakennetta siltä pohjalta, että kuinka eri teknologioiden läsnäolo johtaa haavoittuvuuksiin. Tutkielmassa käsiteltiin myös verkkosovellusten yleisimpiä haavoittuvuuksia ja kuinka näitä voidaan ehkäistä. Koska verkkosovelluksiin kohdistuvia haavoittuvuuksia on lukuisia, niitä kaikkia on mahdotonta käsitellä tämän tutkielman puitteissa. Siksi tässä tutkielmassa käsitellyt haavoittuvuudet pohjattiin OWASP:n vuoden 2013 top 10 listaukseen verkkosovelluksiin kohdistuvista haavoittuvuuksista soveltuvilta osin. Kirjallisuuskatsauksen perusteella löydettiin verkkosovellusten haavoittuvuuksien syille neljä yläkategoriaa: puutteellinen syötteiden varmistus, puutteellinen istuntotunnisteen hallinta, puutteet verkkosovelluksen loogisessa rakenteessa ja puutteellinen verkkosovelluksen alustan konfiguraatio. Kirjallisuuskatsauksen perusteella, tutkielmassa esitettiin myös kehittämisvaiheen käytänteet, joiden avulla edellä mainituista syistä johtuvat haavoittuvuudet vältetään.