Kognitiivisen tietojenkäsittelyn teknologia terveydenhuollon tietovarantojen hyödyntämisessä - Pääkkönen, Nina (2018)
Tutkielmassa tarkastellaan kognitiivisen tietojenkäsittelyn teknologiaa ja kuinka sen käyttöönotto terveydenhuollon eri osa-alueilla vaikuttaa palveluihin ja prosesseihin. Kognitiivisen teknologian merkitystä terveydenhuollossa kartoitetaan sote-uudistuksessa asetettujen tavoitteiden kautta ja siihen yhdistetään ennakoivan terveydenhuollon näkökulma. Tutkielmassa käsitellään terveydenhuoltoon kohdistuvia muutoksia digitalisaation kautta. Kognitiivinen tietojenkäsittely pyritään selittämään teoriatasolla ja sen tueksi haetaan esimerkkejä terveydenhuollossa jo käytössä olevista tai suunnitelluista prosesseista sekä IBM Watson yhteistyön tarjoamista tutkimussuunnitelmista. Tutkielmalla pyritään tarjoamaan monipuolinen katsaus kognitiivisten teknologioiden nykyisellään tarjoamista kehitys-, käyttö- ja sovellusmahdollisuuksista sekä antamaan yleiskuva IBM Watson teknologiasta.