Nuorten koululaisten tuki- ja liikuntaelinoireiden yhteys fyysisiin tekijöihin - Mustonen, Hilppa (2018)
Tuki- ja liikuntaelinoireet ovat yleinen ja kallis kansanterveysongelma. Myös nuorten tuki- ja liikuntaelinoireet sekä käynnit fysioterapiassa ovat lisääntyneet. Yhtenä syynä oireiden lisään-tymiseen on esitetty olevan inaktiivinen elämäntyyli sekä mobiililaitteiden yleistyminen. Esi-merkiksi ruutuajan tiedetään olevan yhteydessä koettuihin tuki- ja liikuntaelinoireisiin. Nuo-ruuden aikana tapahtuu fyysisen kasvun lisäksi myös psyykkistä sekä sosiaalista kasvua, joi-den tiedetään heijastavan usein toisiinsa. Kuitenkin fysioterapeutit usein kohtaavat asiakkaat vain fyysisen ongelman kautta, unohtaen asiakkaan olevan kokonaisuus. Tämän Pro gradu tutkimuksen tavoitteena onkin selvittää nuorten tuki- ja liikuntaelinoireiden kokemista sekä onko fyysisillä tekijöillä (ruutuaika, fyysinen aktiivisuus sekä ergonomia) yhteyttä koettuihin oireisiin.