Loyalist and patriot political discourses in the American Revolutionary War 1773-1783 : a comparative discourse analysis of power, representation and justification - Mäki-Valkama, Joanna (2018)
Yhdysvallat itsenäistyi vuosina 1775–1783 käydyssä sodassa. Monet aikalaiset käsitteellistivät nämä tapahtumat sisällissodaksi, sillä sodan molemmat osapuolet kuuluivat Britti-imperiumiin, sekä jakoivat saman kielellisen, poliittisen ja kulttuurillisen taustan. Tästä johtuen monia samoja poliittisia ja politisoituja käsitteitä jouduttiin uudelleenmäärittämään tehtäessä eroa sodan osapuolten välille. Analysoin pro gradu -työssäni vertailevasti Amerikan vallankumouksen osapuolten, lojalistien ja patrioottien, poliittisia diskursseja. Selvitän työssäni sitä millaisia käsitteitä, termejä, metaforia ja kielikuvia käytettiin käsitteellistämään sotaa. Temaattisesti työ on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa keskitytään siihen, miten sodan osapuolet tulkitsivat valtaan, vapauteen, edustuksellisuuteen, alamaisuuteen, monarkiaan, tasavaltalaisuuteen ja demokratiaan liittyviä käsitteitä. Toisessa osassa puolestaan rakennetaan yleiskuvaa siitä, miten sodan osapuolet käsitteellistivät, rakensivat ja kuvailivat omaa tai vastustajan puolta sodasta, ja millaisia käsitteitä, kielikuvia, vertauksia ja viittauksia tähän käytettiin. Yhteisen anglo-amerikkalaisen taustansa vuoksi sekä lojalistit että patriootit käyttivät hyvin samankaltaista kuvastoa, viitauksia ja metaforia. Näitä kuitenkin hyödynnettiin eri tavoin ja eri tarkoituksiin. Tämän kielellisen ja käsitteellisen prosessin aikana amerikkalaiset erottivat itsensä ja identiteettinsä brittiläisistä, samoin kuin brittiläisten tuli erottaa itsenäistyvä Amerikka itsestään. Metodologisesti tutkimus yhdistelee käsitehistoriaa, poliittista historiaa ja diskurssianalyysia. Lähdeaineisto sisältää painettua lehdistö- ja pamflettimateriaalia vuosien 1773–1783 ajalta, ja lähteissä usein esiintyviä teemoja ja käsitteitä analysoidaan ja vertaillaan alkuperäislähteistä nostettujen, kontekstualisoitujen lainausten avulla.