Vasenkätisyys instrumenttien hallinnassa ja opetuksessa - Ulmanen, Nette (2018)
Käsittelen tutkielmassani vasenkätisyyttä, sen vaikutusta instrumenttien hallintaan ja kuinka vasenkätisyys voitaisiin huomioida musiikinopetuksessa. Avaan aluksi vasenkätisyyden käsitettä ja historiaa, minkä jälkeen käsittelen vasenkätisyyden muodostumista aivotoiminnan ja lateralisaation näkökulmasta. Sen jälkeen käsittelen haasteita, joita vasenkätisyys voi tuoda instrumenttien hallintaan. Lopuksi paneudun siihen, miten vasenkätisyys vaikuttaa musiikinopetuksessa, mitä taiteen ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteissa aiheesta sanotaan ja miten vasenkätisyys on ilmennyt muissa oppiaineissa. Lopun oman pohdinnan myötä päädyn erilaisiin jatkotutkimusaiheisiin, joissa voitaisiin paneutua vasenkätisten oppilaiden kokemuksiin musiikintunneista ja instrumenttien oppimisesta.