Teollisen internetin vaikutukset kunnossapitoon - Kiiveri, Joonas (2018)
Teknologian kehitys on johtanut teollisuuden toimialan muutokseen, jota pidetään neljäntenä teollisena vallankumouksena. Teollisten prosessien automatisoituminen ja älykkäiden laiteverkkojen mahdollistama reaaliaikaisen informaation hyödyntäminen luovat yrityksille mahdollisuuden toiminnan tehokkuuden parantamiseen ja kilpailuedun saavuttamiseen. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarkastella vaikutuksia ja hyötyjä, joita teollisen internetin ratkaisut ovat tuoneet kunnossapidon liiketoimintaan. Tutkielmassa perehdytään teollisen internetin käsitteeseen sekä teolliseen kunnossapitoon, ja lopuksi vertaillaan mitä vaikutuksia näiden yhdistymisestä on toimialalle. Teollinen internet mullistaa koko kunnossapidon liiketoimintaa ja sen osa-alueita, mutta tässä tutkielmassa keskitytään enimmäkseen liiketoiminnallisiin ja taloudellisiin hyötyihin. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja teoriapohja perustuu luotettaviin vertaisarvioituihin tieteellisiin lähteisiin. Tutkimuksessa on käytetty sen käytännönläheisen ja taloudellisten hyötyjen näkökulman vuoksi myös joitakin kaupallisia lähteitä. Tutkimustuloksena havaittiin, että teollisen internetin mahdollistamien ratkaisujen hyödyntämisellä on positiivisia vaikutuksia useilla eri kunnossapidon alueilla, ja yrityksen on mahdollista saavuttaa kilpailuetua näiden hyötyjen avulla. Keskeisimmät hyödyt löytyivät taloudellisen merkityksen osa-alueelta ja niistä tärkeimpinä voidaan pitää kustannusten optimointia ja taloudellisten vahinkojen ehkäisemistä sekä tuottavuuden ja tehokkuuden kasvamista.