Tommonen yhdistystoiminta - se on ihmistyyppi- ja luonnekysymys : tutkimus vapaaehtoisista ammattiyhdistysliikkeessä - Nurminen, Sanna (2018)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mikä motivoi ammattiyhdistysliikkeen vapaaehtois-toimijoita eli ammattiliittojen jäsenyhdistysten aktiiveja. Tarkoituksena oli tarkastella myös heidän sitoutumistaan ammattiliittoonsa, ammattiyhdistysliikkeeseen ja sen arvoihin. Tutkimukseni motivaatiota kartoittavassa osassa vertasin ammattiliittojen yhdistysaktiivien motiivikirjoa Yeungin (2005) luomaan vapaaehtoistoiminnan motivaatioiden timanttimalliin. Tutkimuksen aineistona käytin kahdeksaa ammattiyhdistysaktiivin teemahaastattelua. Haastatelluista neljä toimi yhdistystehtävän lisäksi myös työpaikka-aktiivina, joten pystyin vertaamaan myös näitä kahta erilaista yhdistysaktiivityyppiä toisiinsa. Teemahaastatteluilla kerätty aineisto analysoitiin luokittelemalla ja uudelleen teemoittelemalla.