Tietojärjestelmien kyvykkyydet pankkien valmistautuessa toiseen maksupalveludirektiiviin - Kaartinen, Jaakko (2017)
Pankeilla on edessään uusi liiketoimintaympäristö, kun toinen maksupalvelu-direktiivi astuu voimaan tammikuussa 2018. Direktiivi velvoittaa pankkeja avaamaan ohjelmointirajapinnat, joiden kautta yritykset voivat pyytää asiakkaan tilitietoja ja suorittaa maksuja asiakkaan tileiltä. Näin ollen pankkien yksinoikeus maksunvälitykseen on poistumassa ja samalle markkinalle ovat tulossa niin monikansalliset teknologiakonsernit, kuin uudet ja ketterät finanssiteknologia-yritykset. Uusi digitaalinen toimintaympäristö on haaste pankkien erilaiseen toimintaympäristöön suunnitelluille tietojärjestelmille ja organisaatiorakenteille. Tässä tutkimuksessa tarkoituksena oli selvittää miten tietojärjestelmien kyvykkyydet tukevat pankkeja niiden valmistautuessa toisen maksupalveludirektiivin muuttamaan toimintaympäristöön. Tutkimuksessa tarkasteltiin, mitä tietojärjestelmien kyvykkyyksiä pankit käyttävät valmistautuessa muutokseen ja millaisia niihin liittyviä vahvuuksia ja heikkouksia pankeilla on uuteen toimintaympäristöön siirryttäessä. Tutkimuskysymys esitettiin muodossa: kuinka pankkien tietojärjestelmien kyvykkyyksien nykytila tukee pankkeja niiden valmistautuessa toiseen maksupalveludirektiiviin? Kvalitatiivisen tutkimuksen aineiston kerääminen toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina ja analysoitiin teemoittelemalla. Tutkimusaineisto koostui yhdeksästä haastattelusta. Haastateltavat työskentelevät esimies- tai asiantuntija-tehtävässä pankeissa tai pankeille tietojärjestelmäkehitystä tekevissä konsulttiyrityksissä. Tässä tutkimuksessa esitettiin tietojärjestelmien kyvykkyyksien luokittelu, jota käytettiin pankkien tietojärjestelmien kyvykkyyksiä tutkittaessa. Myös pankkien vahvuudet, heikkoudet ja kehitysehdotukset esitettiin tietojärjestelmien kyvykkyyksien näkökulmasta tarkasteltuna. Tämän tutkimuksen tuloksien mukaan pankkien kyvykkyydet tiedostaa uuden toimintaympäristön mukanaan tuomat haasteet ja tarpeet muutoksille tukevat muutokseen valmistautuessa. Pankkien rahalliset ja muut aineelliset resurssit muokata kyvykkyyksiään vaaditulle tasolle ovat hyvät. Pankeilla on kuitenkin haasteita tietojärjestelmien kyvykkyyksien tasolla tietojärjestelmien infrastruktuurin toimimisessa, organisaatioiden toiminnassa, viestinnässä ja uusien toimintatapojen omaksumisessa.