Puhallinsoittimien nuottikirjoituksen käytänteitä ja suhde viritysjärjestelmiin - Liukku, Jethro (2018)
Tutkin puhallinsoittimien nuottikirjoituksen käytänteitä, sekä viritysjärjestelmän suh-detta nuottikirjoitukseen. Puhallinsoittimet poikkeavat tekniseltä toteutukseltaan ja soittotekniikaltaan muista soittimista hyvin oleellisesti ja sen myötä niiden nuottikirjoituksen täytyy olla muista poikkeavaa. Tarkastelen taidemusiikissa käytettäviä merkintätapoja ja tuon esille erilaisia näkökulmia niistä. Puhallinnotaatioon liittyy vahvasti transponointi ja transponoidut nuotit ja tarkastelen tutkielmassani erilaisia nuotinnustapoja eri soittimille vireen ja nuottiavaimen suhteen. Pohdin erilaisten järjestelmien tuomaa haastetta etenkin harrastelijamuusikoille ja aloittelijoille. Tutkimuksista voin myös todeta, että nuottikirjoitus on hyvin rajallinen tapa välittää musiikkia. Viritysjärjestelmät ja intonaatio jäävät käytännössä kokonaan puuttumaan nuottikirjoituksen rajallisuuden takia. Nuottikirjoituksen kehitysmahdollisuudet voivat olla digitaalisessa sovellutuksessa, jossa nuottikirjoitukseen voidaan kirjata enemmän tietoa harjoituskäyttöön ja käyttää toisenlaisia nuotteja esiintyessä.