Émile Jaques-Dalcrozen elämä ja pedagogiikka - Pyykkönen, Heikki (2018)
Tässä tutkielmassa perehdyn Émile Jaques-Dalcrozen kehittämään pedagogiikkaan ja sen taustalla oleviin ajatuksiin. Jaques-Dalcrozen vaikutus tämän päivän musiikki- ja musiikkiliikuntakasvatukseen on ollut merkittävä ja pyrin tällä tutkielmallani valaisemaan sen perusajatuksia. Kerron ensin Jaques-Dalcrozen henkilöhistoriasta, jonka jälkeen avaan termiä Dalcroze-pedagogiikka, joka tunnetaan myös nimellä eurytmiikka ja kerron tähän käsitteeseen liittyvistä kolmesta osa-alueesta. Neljännessä luvussa kerron Jaques-Dalcrozen ajatuksista liittyen musiikkikasvatukseen ja viidennessä luvussa kerron musiikkiliikunnan ja Dalcroze-pedagogiikan vaiheista ja tavoitteista suomalaisessa koulussa. Lopuksi pohdin Jaques-Dalcrozen pedagogiikan merkitystä ja ajankohtaisuutta. Kokoan ajatuksia siitä, mitä hyvää sillä on pyritty saavuttamaan ja mitä sillä vielä voitaisiin saavuttaa.