Elintarvikkeissa esiintyvät raskasmetallit ja niiden erotusmenetelmät - Turunen, Sara (2018)
Tämän tutkielman kirjallinen osa keskittyy raskasmetallien analytiikkaan, raskasmetalleista johtuviin ympäristöongelmiin sekä niistä johtuviin terveysongelmiin. Näihin aiheisiin ollaan perehdytty raskasmetallien kemiallisten ominaisuuksien kautta. Tässä tutkielmassa on myös käsitelty erilaisia analyysimenetelmiä riippuen tutkittavasta raskasmetallista. Kirjallisessa osassa on myös paneuduttu eri erotus- ja pesutekniikoihin. Tämän Pro gradu -tutkielman kokeellisessa osassa määritettiin elintarvikkeiden raskasmetallipitoisuuksia sekä pestiin elintarvikkeita erilaisilla pesuliuoksilla ja pestyt kasvinäytteet analysoitiin tuhkaamisen jälkeen induktiivisesti kytketyn plasma optisen emissiospektrin avulla. Menetelmä on herkkä ja luotettava. Pesuliuoksina käytettiin ultrapuhdasta vettä, Dissolvine Na2-P:tä, natriumasetaattia sekä etikkahappoa. Näytteestä ja pesuliuoksesta riippuen raskasmetalleja poistui vaihtelevasti. Näytteiden kadmiumpitoisuuksiin vaikuttivat parhaiten Dissolvine Na2-P ja natriumasetaatti, kun taas ultrapuhdas vesi vaikutti eniten näytteiden alumiinipitoisuuksiin. Etikkahapolla saatiin vaihtelevia tuloksia. Pesuliuosten eri ominaisuudet tulivat parhaiten ilmi näytteistä, joissa oli korkeimmat raskasmetallipitoisuudet.