Projektin onnistumisen arviointi ketterissä projekteissa - Plattonen, Noora (2017)
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitä vaikutuksia ketterällä toimintatavalla on ohjelmistoprojektin onnistumiseen sekä miten sitä voidaan arvioida. Perinteisesti projektin onnistumisen arviointi on koettu ongelmalliseksi, ja ketterän toimintatavan ollessa vielä suhteellisen uusi asia, nousee tarve tutkia projektin onnistumista ketterästä näkökulmasta. Arviointimenetelmien ja vaikutusten selvittämiseksi tehtiin kirjallisuus katsaus, jonka jälkeen suoritettiin usean tapauksen tapaustutkimus todellisessa toimintaympäristössä. Tapaustutkimuksen aineisto kerätiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla kolmelta Jyväskyläläiseltä ohjelmistoalan yritykseltä. Tulokset osoittivat, että ketterissä ohjelmistoprojekteissa mitataan laatua, tuottavuutta, tehokkuutta sekä tiimiin liittyviä pehmeämpiä kriteerejä, kuten moraalia, määrittämään projektin onnistumista. Empiirisessä osuudessa korostuivat erityisesti epäformaalit mittarit, kuten asiakaspalaute. Perinteisenä projektin onnistumisen kriteeristönä nähty rautakolmio on ketterissä projekteissa myös edelleen läsnä. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että ketterä toimintatapa ja mittaaminen tukevat toisiaan ja yhdessä parantavat projektin lopputulosta ja niiden koettiin vaikuttavan projektin onnistumiseen positiivisesti.