Sosiaalisen median negatiiviset vaikutukset käyttäjälle - Vidgren, Lilli (2018)
Tutkielma on kirjallisuuskatsauksena toteutettu kandidaatintutkielma, jonka tutkimusaihe ja -otsikko on sosiaalisen median negatiiviset vaikutukset käyttä- jälle. Negatiivisia vaikutuksia tutkittiin vapaa-ajan käytön näkökulmasta. Sosiaalinen media on tullut nopeasti tärkeäksi ja välttämättömäksi osaksi ihmisten jokapäiväistä elämää, ja sen jatkuva läsnäolo vaikuttaa sen käyttäjiin negatiivisella tavalla. Negatiivisten vaikutusten tutkimisella ihmiset tulisivat enemmän tietoiseksi sosiaalisen median aiheuttamista haittavaikutuksista ja siitä, miten ne kontrolloivat ja muuttavat heidän elämäänsä. Tutkimuksessa etsittiin vastauksia tutkimuskysymyksiin, jotka laadittiin tutkimusprosessin alussa. Tutkimuskysymykset asettivat kehykset tutkielman aineiston hankintaan ja läpikäyntiin. Tutkimuskysymykset olivat seuraavat: Mitä negatiivisia vaikutuksia sosiaalisen median vapaa-ajan käyttö aiheuttaa käyttäjälle ja mistä ne johtuvat? Ja miten negatiiviset vaikutukset ovat kehittyneet sosiaalisen median lisääntymisen myötä? Tutkimustuloksiksi löydettiin lukuisia erilaisia negatiivisia vaikutuksia, jotka johtuivat pääosin älypuhelimen liiallisesta käytöstä tai älypuhelinriippuvuudesta. Tulokset jaettiin kahteen eri ryhmään: psyykkisiin ja sosiaalisiin. Psyykkisiä vaikutuksia olivat ahdistus, stressi ja kehonkuvan ja syömisen häiriöt. Lisäksi löydettiin suhteellisen uusia oireita ja ilmiöitä, kuten nomofobia, paitsi jäämisen pelko sekä teknostressi. Sosiaalisiin vaikutuksiin kuuluivat negatiiviset vaikutukset liittyen ihmissuhteisiin ja ihmisten väliseen kommunikaatioon, kuten sosiaalinen yliannostus, sosiaalinen vertailu ja puhelimella loukkaaminen. Negatiivisten vaikutusten kehitykseen vaikutti sosiaalisen median jatkuva ja lisääntyvä käyttö, mikä on selvästi aiheuttanut ihmisille uusia huolenaiheita ja ongelmia.