Tietojärjestelmien muutosvastarinnan syitä ja muutosvastarinnan estäminen scrum-ohjelmistotuotannossa - Mulari, Markus (2018)
Tietojärjestelmien muutosvastarinta on yksi ohjelmistotuotannon harjoittamisia vaikeuttavista tekijöistä. Se voi luoda lisäkuluja sekä tietojärjestelmiä toimittavalle organisaatiolle, että asiakasorganisaatiolle. Siksi on tärkeää ymmärtää niitä tekijöitä, jotka estävät muutosvastarinnan muodostumista sekä kuinka jo näkyvää muutosvastarintaa on mahdollista vähentää. 2000-luvun alkupuolella yleistyneet ketterät kehitysmenetelmät korostavat asiakastyytyväisyyden ja asiakasyhteistyön huomioimista ohjelmistotuotannossa. Tässä tutkielmassa keskitytään Scrum-vaihejakomallin ja ketterän kehitysmenetelmän esittelyyn sekä sen soveltumiseen muutosvastarinnan estämisessä ja muodostumisessa. Tutkielmassa esitetään ratkaisuja muutosvastarinnan estämiseen ja muodostumiseen. Tässä tutkielmassa on tutustuttu alan tieteelliseen kirjallisuuteen ja etsitty niitä syitä mitkä muodostavat muutosvastarintaa sekä millainen ilmiö muutosvastarinta on.