Raskaana olevien päihteitä käyttävien naisten hoito : eettiset ohjeet ja asiantuntijamielipiteet lehtikirjoituksissa - Muhonen, Susanna (2017)
TIIVISTELMÄ RASKAANA OLEVIEN PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVIEN NAISTEN HOITO - Eettiset ohjeet ja asiantuntijamielipiteet lehtikirjoituksissa Susanna Muhonen Pro gradu -tutkielma Sosiaalityö Jyväskylän yliopisto / Kokkolan yliopistokeskus Chydenius Ohjaajat: Professori, YTT Aila-Leena Matthies ja YTL Helky Häkli Syksy 2017 Sivumäärä: 63 + liite 1 sivu ________________________________________________________________________________ Tutkimukseni tavoitteena on tarkastella sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden suhtautumista raskaana olevien päihteitä käyttävien äitien hoitoon. Lisäksi tavoitteena on tuottaa tietoa raskaana olevien päihteitä käyttävien palvelujärjestelmästä. Eettiset näkökulmat ovat erittäin tärkeitä, sekä syntymättömän lapsen että raskaana olevan naisen kannalta. Vuorovaikutus ja keskustelutaito ovat myös oleellinen osa tutkimukseni pohjaa. Koen tutkimusaiheen todella tärkeäksi, koska tiedon lisääminen ja tutkimustiedon julkisemmaksi saaminen auttaa kehittämään päihteitä käyttävien äitien ja heidän perheidensä palveluita paremmiksi. Tutkimuksessani selvitän, millaisia mielipiteitä ja ajatuksia sosiaalialan ammattilaisilla, terveydenhuollon ammattilaisilla ja oikeustieteilijällä on raskaana olevien päihteitä käyttävien naisten hoidosta. Tutkimuskysymykseni ovat: Miten sosiaalialan ja terveydenhuollon ammattilaiset suhtautuvat raskaana olevien päihteiden käyttäjien hoitoon? Miten eettiset ohjeet ohjaavat terveydenhuollon ja sosiaalialan työntekijöitä raskaana olevien päihteiden käyttäjien hoidossa? Aineistonani käytän lehtikirjoituksia (7 artikkelia), joista tutkin sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden suhtautumista raskaana olevien päihteitä käyttävien naisten hoitoon. Rinnakkaisena aineistonani on kaksi Lääkäriliiton julkaisemaa ohjeistusta, Syntymättömän oikeudet ja Eettiset ohjeet ja Ammattiliitto Talentian Ammattieettiset ohjeet (3 ohjetta). Tutkimuksessani tärkeinä lähteinä ovat myös lainsäädäntö ja erilaiset julistukset, vaikka ne eivät aineistonani olekaan. Tutkimukseni olen toteuttanut kvalitatiivisella tutkimusmenetelmällä ja sisällönanalyysilla. Lehtikirjoitukset ja eettiset ohjeet olen analysoinut erillisinä aineiston osinaan ja lopuksi olen pohtinut niiden yhteneväisyyksiä. Analysoin aineistoni aineistolähtöisesti luokitellen aineistosta löytyneet ajatukset selkeiksi teemoiksi taulukoihin. Jokaisen teeman avaan omaksi kappaleekseen. Lehtiartikkeleista poimin ammattilaisten ajatuksia kokonaisuuksina ja eettisistä ohjeista poimin pääpiirteet. Eettisten ohjeiden noudattamisen vaatimus näkyy selkeästi molempien ammattiryhmien teksteissä. Lehtikirjoituksista esille tulleiden ammattilaisten ajatusten ja ammattieettisten ohjeiden tarkastelussa löytyneiden ajatusten välillä on selkeät yhteydet toisiinsa. Sekä terveydenhuollon että sosiaalialan ammattilaisten ajatukset ovat samassa linjassa ammattieettisten ohjeiden kanssa. Tutkimuksestani nousseet teemat valottavat hyvin, kuinka eettisyys kulkee koko ajan sekä terveydenhuollon että sosiaalialan työn rinnalla. Lehtikirjoitusten kautta selvisi, että päihteitä käyttävien äitien kohtaamisiin halutaan selkeitä toimintamalleja ja parempaa tiedonkulkua järjestelmän sisällä, jolloin tilanteisiin ehdittäisiin puuttua mahdollisimman varhain. Avainsanat: päihteitä käyttävät raskaana olevat naiset, asiantuntijuus, vuorovaikutus, etiikka, oikeudet