"So today I want to talk to you guys about something" : coming out videos and the stance features of YouTube celebrity-fan relationships - Mustonen, Katri (2017)
YouTube kasvattaa jatkuvasti suosiotaan viihdepalveluna ja on tuonut suosituimmille sisällöntuottajille eli ’tubettajille’ myös laajaa julkisuutta. YouTube-julkisuutta ei ole kuitenkaan ilmiönä tutkittu vielä kovinkaan paljon, ja erityisesti YouTube-videoiden multimodaaliset piirteet ovat jääneet toistaiseksi tutkimushuomion ulkopuolelle. Videopalvelussa on myös huomattava queer-edustus, ja seksuaalivähemmistöjen videotuotantoja onkin tutkittu jo jonkin verran lähinnä sosiologisesta näkökulmasta käsin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia kielitieteellisen stance-käsitteen avulla, miten suositut tubettajat asennoituvat videoissaan yleisöään ja fanejaan kohtaan. Tutkimusaineistona on käytetty viiden suositun englanninkielisen tubettajan ’coming out’ eli ’kaapista ulostulo’ -videoita. Tavoitteena on selvittää multimodaalisen diskurssintutkimuksen keinoja käyttäen, millaisia asenteita faneja kohtaan näillä videoilla esiintyy ja minkälaisia merkityksiä näillä asenteilla on näiden digitaalisen median kuuluisuuksien ja heidän faniensa väliselle suhteelle. Tutkimuksen tuloksena ilmeni viisi erilaista asennetyyppiä, joita rakennettiin multimodaalisin keinoin ja jotka ilmensivät tubettajien erityislaatuista fanisuhdetta. Erityisen yleisiä olivat ystävälliset ja tunnepitoiset asenteet, joilla rakennettiin intiimiä ja henkilökohtaiselta tuntuvaa suhdetta yleisöön. Tyypillinen oli myös aitoutta korostava asenne, jossa tubettajat painottivat esiintyvänsä faneille täysin rehellisinä ja aitoina omina itsenään. Tubettajien fanisuhteen todettiin olevan poikkeuksellinen perinteisen median kuuluisuuksiin verrattuna, mutta sen havaittiin myös ilmentävän yleisempiä sosiaalisen median julkisuuden haasteita, kuten painetta säilyttää somen välityksellä välitön ja intiimi yhteys faneihin.